שאלות ותשובות
לפניכם שאלות נפוצות ביחס להגשת תלונה וטיפול בה במסגרת הטכניון
1. מה זו בכלל הטרדה מינית?
דיבור, התנהגות, מעשה, התייחסות, או הצעה- כולם או כל אחד מהם בעלי אופי מיני המתייחסים או מבזים או משפילים או המופנים לאדם שאינו מעונין בכך. פירוט ניתן למצוא בלשונית "תקנון".
2. האם גם התכתבות ברשת יכולה להוות הטרדה מינית?
בהחלט כן. התייחסות מבזה או הצעה חוזרת המתייחסת למיניותו של אדם שאינו מעונין בכך תוך הפצה ברשת או בתכתובת בין שני אנשים – מהווה הטרדה מינית. פרסום שלא בתום לב של תצלום, סרט או הקלטה של אדם, המתמקד במיניותו, בנסיבות בהן הפרסום עלול להשפילו, וכאשר לא ניתנה הסכמתו לפרסום – גם הוא מהווה הטרדה מינית.
3. מיהו המטריד עליו חל תקנון הטכניון?
הוראות התקנון נוגעות לכל מקרה של הטרדה מינית או התנכלות , אשר בוצעו על ידי איש טכניון כלפי איש טכניון אחר, וכן לכל הטרדה או התנכלות שבוצעו על ידי איש טכניון כלפי עובר אורח, אם אלו אירעו בשטחי הטכניון או במסגרתו . כגון: סטודנט, חבר סגל, עובד קבלן, עובד מנהלי, אורח.
4. למי אני פונה אם חשתי שהוטרדתי מינית בטכניון?
בטכניון יש בעלי תפקידים שונים שכל מתלונן.ת יכול.ה לבחור למי מהם לפנות: הנציבות למניעת הטרדה מינית, רכזות, נציבה באס"ט, קצין בטחון בקמפוס – הכל כמפורט בלשונית "צוות".
חשוב לזכור, המטריד הוא שעבר על החוק. יכול להיות שאת.ה לא הראשונ.ה ולא האחרונ.ה.
5. האם אני מחויב.ת להגיש תלונה פורמלית?
לא, הבחירה אם להגיש תלונה או רק להתייעץ עם הנציבה נתונה להחלטת המתלוננת.
6. ואם לא הראיתי למטריד.ה/פוגע.ת שאינני מעוניין.ת בהתנהלותו.ה?
האחריות להתנהלות המטריד.ה היא עליו, ואם מדובר ביחסי מרות או השפעה של הפוגע.ת כלפי המתלונן.ת – אינך מחויב.ת להראות את הסתייגותך מהתנהלותו.ה חובה על המטריד.ה להימנע מכך, בשל יחסי המרות ו/או ההשפעה.
7. ספרו לי על התהליך בקצרה
עם פנייתך הנציבה תתחיל מיד בבירור המקרה. ככל שיש חשש שיש מתלוננות.ים נוספים היא תעשה מאמץ לאתר אותם.ן, כל זאת תוך שמירה מרבית על דיסקרטיות. מי שלגביו התלוננת יוזמן לבירור בפני הנציבה, והיא תמסור לו.ה את פרטי התלונה ותבקש את תגובתו.ה תגובתו.ה תרשם אף היא. אם הנציבה תסבור שיש מקום להרחיב את הבירור היא יכולה לזמן אליה אנשים נוספים. הנציבה תשתדל לערוך את הבירור באופן המהיר ביותר. לאחר השלמת הבירור, הנציבה תעביר את מסקנותיה לרשות המוסמכת בטכניון (לפי זהות המטריד – סמנכ"ל משאבי אנוש, המשנה הבכיר לנשיא, סמנכ"ל תפעול וכו').
במקרים קלים (כלומר, ברף התחתון של הטרדה מינית) או במקרה בו הנציבה סבורה שלא הייתה הטרדה מינית – הנציבה מוסמכת לסיים בעצמה את הבירור, בין בגישור ובין בהמלצות לטיפול.
במקרים חמורים יותר, הרשויות המוסמכות יקבעו את המשך הטיפול.
8. ואם התחרטתי במהלך הבירור?
המתלונן.ת רשאי.ת למשוך את התלונה בכל עת, אולם יש לזכור, כי על פי החוק, הטכניון מחויב לפעול בכל מקרה שנודע לו על מקרה הטרדה מינית, תוך הקפדה ושמירה על דיסקרטיות ואי חשיפת המתלונן.ת.
9. מלבד הרשויות בטכניון, היש גורמים נוספים אליהם ניתן לפנות?
בנוסף ובמקביל, כל מתלונן.ת רשאי.ת לפנות גם אל מרכזי סיוע, עמותות, וכן גם להגיש תלונה במשטרה, בהתאם לנסיבות ולפי שיקול דעתה (פרטים בלשונית קישורים שימושיים)
כמו כן, ניתן להגיש תביעה בבית הדין האזורי לעבודה.
10. האם אני יכול.ה להגיש תלונה אנונימית – כלומר לבקש שלא יגלו את שמי לאדם נגדו אני מתלונן.ת?
ניתן להגיש תלונה אנונימית. הנציבה תעשה כל שבאפשרותה כולל שיחה עם האדם עליו התלוננת בהסכמתך, ללא גילוי פרטיך. יחד עם זאת, מבלי הסכמה לתת עדות לא ניתן יהיה לקיים ברור מעמיק אל מול הנילון.ה, שעשוי לחשוף את פרטי המתלונן.ת.
חשוב לציין שגם בתלונה אנונימית יש תועלת, שכן היא מציפה את הנושא לסדר היום ומאפשרת לנו לשמור על קמפוס בטוח ומכבד (כמובן שכאשר מדובר בתלונה שעצם השיחה עם המטריד תגרום לחשיפת המתלוננ.ת, לא ניתן יהיה לזמן אותו לבירור ללא הסכמת המתלוננת לחשיפת זהות).
בנוסף ניתן לפנות לנציבה גם אין בכוונתך להגיש תלונה פורמאלית.
11. ואם אני לא רוצה בהליך פורמלי, אלא רק להזהיר את הפוגע.ת?
יש משקל רב לעמדתך כמתלונן.ת, אך יש מקרים בהם הטכניון מחויב לפעול בצורה חמורה יותר- כשיש מתלוננים.ות נוספים.ות, כאשר אין זו הפעם הראשונה וכיו"ב.
12. מהם יחסי מרות או השפעה?
יחסי מרות הם יחסים שבהם לצד אחד יש שליטה על הצד השני כולל באמצעות יכולת השפעה וסמכות עקיפה. זה נובע מפערי גיל , כוח, יכולת השפעה על מעמד וכד'.
יחסי השפעה – קטיגורית ביניים בתווך שבין יחסים שוויוניים ליחסי מרות. יחסי השפעה מתקיימים כאשר בין הצדדים קיימים פערי כוחות בהם ברור כי לצד אחד יכולת השפעה על הצד השני אשר מחלישה את יכולת הצד החלש לבטא את חוסר העניין בהצעה.
לשם הדוגמא, מתרגל בקורס, גם אם חבר ללימודים במסגרת התואר; כל מורה או מרצה, מנחה; רכז תכניות; אחראי משמרת במעונות; עובד בכיר בטכניון. ככלל, יש קשת של תפקידים שיש בהם השפעה או מרות ביחס למתלוננת, כל מקרה לגופו.
13. האם המרצה/מנחה/מתרגל.ת הטריד.ה אותי מינית?
"…בהתחלה חשבתי שהוא מעריץ אותי בגלל שאני חכמה ועושה עבודה אקדמית מעולה. זה נורא החמיא לי…. פתאום שמתי לב לדרך בה הוא מסתכל עלי, ואז הציע לי לשבת איתו על כוס קפה לדון בעבודה שהגשתי. הוא לא מרפה, הוא כל הזמן ניגש אלי ואומר לי כל מיני דברים אינטימיים, אני כל הזמן רק עסוקה בלהתחמק ממנו. יש לי עוד חודשיים והקורס הזה נגמר. האם לטרוח ולהגיש תלונה?"
כן, זוהי הטרדה מינית. אם זה קרה לך הגשת תלונה תעזור למערכת להרחיק את המרצים/מנחה/מתרגל המטרידים וכן להמשיך לפעול ליצירת סביבת לימודים בטוחה בקמפוס כשמתקיימים יחסי מרות אינך נדרש.ת להראות כי אינך מעוניין.ת בכך, אלא חובה על המטריד- לכאורה להימנע מכך, גם על פי חוק וגם על פי הכללים בטכניון.
14. ואם הוא יתנכל לי אחר כך?
התנכלות על רקע תלונה על הטרדה מינית היא עבירה פלילית חמורה. הנציבה למניעת הטרדה מינית תדאג מיד עם קבלת התלונה לנקוט כל האמצעים כך שהמטריד.ה לא יוכל.תוכל להשפיע כלל על הציון שלך בקורס או על כל דבר אחר הקשור לגביך.
15. אני חושש.ת שאם אגיש תלונה תדבק לי תדמית של מי ש"עושה בעיות" וזה ישפיע על הקריירה שלי
בירור התלונה נעשה באופן דיסקרטי , כך שפרטי המתלונן.ת אינם מועברים לגורמים אחרים במערכת ונשארים חסויים.
16. המטריד הוא המנחה שלי לתואר, אם אגיש תלונה זה עלול לפגוע בקידום האישי והמקצועי שלי. איך הטכניון יכול לעזור לי על מנת שאוכל להמשיך בתואר ללא הטרדות?
כחלק מתהליך הברור תפעל הנציבה בתיאום מלא עם המתלונן.ת מתוך כוונה להקל עליו.ה את התהליך תוך המשך לימודיו ולספק רשת תמיכה מותאמת אישית.
17. אם המטריד הוא קולגה לעבודה שיוצר סביבת עבודה לא מכבדת או מטרידה?
זאת הטרדה מינית. יצירת סביבת עבודה פוגענית המטרידה את הציבור ולאו דווקא אדם מסוים מהווה גם היא הטרדה מינית אסורה. לנציבה ולרשויות בטכניון יש הסמכות, החובה והכלים לטפל בכך.
18."הצופה מהצד"- נחשפתי להטרדה של אדם אחר, מה לעשות?
חשוב להביא את המידע לנציבה כדי לגרום להפסקת ההטרדה, ככל שהיא נמשכת. ובכל מקרה, יש חשיבות להעלאת הנושא על מנת לייצר סביבת לימודים ועבודה מוגנת ומכבדת. לכך אנו שואפים ואף משקיעים משאבים רבים (ראו – פוסטים- הצופה מהצד התחתית עמוד הבית).